Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008

8 Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Όχι, μην περιμένετε σε αυτό το ποστ να γράψω για το πως θα γιορτάσουμε την ημέρα. Με γλέντια στα μπουζούκια, πίνοντας και καπνίζοντας θέλωντας να αποδείξουμε ότι είμαστε ίσες με τους άντρες! Υποτιμάμε τους ευατούς μας και το φύλο μας έτσι!
Το νόημα της Ημέρας της Γυναίκας είναι άλλο! Είναι για να τιμήσουμε τις γυναίκες εκείνες που θυσιάστηκαν πριν από χρόνια διεκδικώντας τα αυτονόητα, ίση αντιμετώπιση. Να τις συμπεριφέρονται ως ανθρώπους και όχι σαν πράγματα! Να έχουν το δικαίωμα του λόγου, της ψήφου, της αμοιβόμενης εργασίας.
Είναι για να τιμήσουμε τις γυναίκες που στις μέρες μας, σε χώρες υποανάπτυκτες εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται σαν πράγματα. Που βιάζονται, που κακοποιούνται...
Είναι για να τιμήσουμε τις γυναίκες που στις μέρες μας, σε χώρες
ανεπτυγμένες, δίπλα μας, εξακολουθούν να βιάζονται και να κακοποιούνται.
Είναι για να τιμήσουμε την γυναίκα εργαζόμενη, την γυναίκα μητέρα, την γυναίκα νοικοκυρά. Γιατί ναι, μπορεί να τα καταφέρει όλα μαζί, και ας μην αμοίβεται γι αυτό. Γιατί μια γυναίκα είναι υποχρεωμένη να μπορεί να κάνει τα πάντα, να ανέχεται τα πάντα και να μην διαμαρτύρεται!
Οι γυναίκες πρόγονοί μας αγωνίστηκαν, πέτυχαν, κατοχύρωσαν δικαιώματα. Δικαιώματα που σήμερα κοντεύουμε να χάσουμε!
Καλοί είναι οι χοροί και τα γλέντια! Αλλά απαραίτητη και η περισυλλογή και η επαγρύπνηση. Για να μην αναγκαστούμε κι εμεις ή οι κόρες μας αύριο να βγούμε και πάλι στους δρόμους, ζητώντας αυτά που είχαμε και μας πήραν πίσω!
Και μερικά ιστορικά:
Στις 8 Μαρτίου του 1857 στη Νέα Υόρκη οι εργαζόμενες γυναίκες ντυμένες στα άσπρα, κάνουν απεργία με αίτημα την ίση αμοιβή με τους άνδρες. Η συγκέντρωση πνίγηκε στο αίμα αλλά ο δρόμος για ίσα διακαιώματα των δύο φύλων άνοιξε, τουλάχιστον στο δυτικό κόσμο.
Το 1910 στην Κοπεγχάγη καθιερώθηκε η 8η Μαρτίου ως παγκόσμια μέρα της γυναίκας. Από τότε γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον πλανήτη είτε σε περιοχές όπου η γυναίκα είναι χειραφετημένη είτε σε περιοχές όπου ζει υπό καταπίεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Green Blogs - Blog Catalog Blog Directory

Search machine

Google