Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2008

Φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά

Το Environmental Working Group (www.foodnews.org/), ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός στις ΗΠΑ, δημοσίευσε τον ακόλουθο κατάλογο με τα φρούτα και λαχανικά που έχουν τα περισσότερα φυτοφάρμακα αλλά και αυτά που έχουν τα λιγότερα, μετά από ελέγχους που έγιναν μεταξύ 2000 και 2005. Οι έλεγχοι, βέβαια, έγιναν σε προϊόντα στις ΗΠΑ, ωστόσο δεν διαφέρουν ιδιαίτερα οι καλλιεργητικές πρακτικές, εκτός του ότι πολλά από τα προϊόντα που καταναλώνουμε και στην Ελλάδα είναι (δυστυχώς ή ευτυχώς) εισαγόμενα.
Ο κατάλογος, λοιπόν, έχει ως εξής:


1 (χειρότερα) Ροδάκινα
2 Μήλα
3 Γλυκιές πιπεριές
4 Σέλινο
5 Νεκταρίνια
6 Φράουλες
7 Κεράσια
8 Μαρούλι
9 Σταφύλια
10 Ροδάκινα
11 Σπανάκι
12 Πατάτες
13 Καρότα
14 Φασολάκια
15 Καυτερές πιπεριές
16 Αγγουράκι
17 Raspberries (Σμέουρα)
18 Δαμάσκηνα
19 Πορτοκάλια
20 Κουνουπίδι
21 Μανταρίνι
22 Μανιτάρια
23 Πεπόνι
24 Λεμόνια
25 Γκρέιπφρουτ
26 Κολοκύθα
27 Ντομάτες
28 Γλυκοπατάτες
29 Καρπούζια
30 Blueberries
31 Papaya
32 Μελιτζάνα
33 Μπρόκολο
34 Λάχανο
35 Μπανάνες
36 Ακτινίδια
37 Σπαράγγια
38 Αρακάς
39 Mango
40 Ανανάς
41 Γλυκό καλαμπόκι
42 Αβοκάντο
43 (καλύτερα) Κρεμμύδια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Search machine

Google