Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

Τώρα και με μελαμίνη...

Στις αρχές του Σεπτέμβρη, έσκασε σαν βόμβα η είδηση ότι πολλές βρεφικές μάρκες, 69 τον αριθμό, βρεφικού γάλακτος στην Κίνα βρέθηκαν να περιέχουν μελαμίνη. Η μελαμίνη, να σημειώσουμε είναι ένα χημικό προϊόν που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλαστικού, κόλας και συνθετικής ρητίνης, ένα προϊόν που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο. Ωστόσο, κάποιοι επιτήδειοι, στο όνομα του κέρδους, αραιώνουν το γάλα και στην συνέχεια προσθέτουν μέσα μελαμίνη ώστε να αυξήσουν τα επίπεδα πρωτεΐνης που περιέχει, με σκοπό να ξεγελάσουν τον έλεγχο. Το αποτέλεσμα είναι δεκάδες χιλιάδες παιδιά να καταλήξουν στα νοσοκομεία, τέσσερα από αυτά να έχουν πεθάνει και γύρω στις 53.000 μωρά να έχουν παρουσιάσει προβλήματα υγείας.
Το πρόβλημα, βέβαια, δεν υπάρχει μόνο στο βρεφικό γάλα, αλλά και σε πολλά άλλα προϊόντα που περιέχουν γάλα σε σκόνη, όπως μπισκότα, καραμέλες βουτύρου, σοκολάτες γάλακτος κ.α.
Από την πλευρά τους οι ευρωπαϊκές αρχές διαβεβαιώνουν πως δεν γίνονται εισαγωγές γάλακτος από την Κίνα, ενώ ο ΕΦΕΤ διαβεβαιώνει με την σειρά του ότι στην Ελλάδα δεν έχουν γίνει εισαγωγές γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων. Εάν κάποιος έχει ησυχάσει μετά από αυτό μπράβο του, εγώ πάντως όχι! Επιπλέον το θέμα δεν είναι μόνο τι γίνεται εδώ, άλλωστε και στην Ελλάδα δεν πάμε πίσω….Το ηθικό του θέματος δεν έχει να κάνει με το που έχει γίνει το κακό και αν τα μωρά που πέθαναν ήταν κινεζάκια ή άλλης φυλής. Μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες παιδιά που πριν ακόμη ξεκινήσουν την ζωή τους έχουν υποχρεωθεί να πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια. Και ξέρουμε, φαντάζομαι, τι σημαίνει αυτό. Το να αρρωστήσει κανείς λόγω κακής διατροφής και λάθος τρόπου ζωής είναι αποτέλεσμα του δικών του επιλογών. Δεν μπορεί όμως κανένας να σε καταδικάζει σε θάνατο ή σε δια βίου ασθένεια επειδή θέλει να κερδίσει παραπάνω εκατομμύρια από αυτά που ήδη κερδίζει!
Από την άλλη, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παρασκευής βρεφικών προϊόντων, και όχι μόνο, της οποίας το όνομα σχετίστηκε με την υπόθεση του μολυσμένου γάλακτος στην Κίνα έσπευσε να καθησυχάσει τους καταναλωτές ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα λόγος ανησυχίας. Παραθέτω της ακριβή δήλωση όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Nestle:
«22 Σεπτεμβρίου 2008
Η NESTLE ΕΛΛΑΣ ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΓΑΛΑΤΑ
• Η Nestlé Ελλάς εγγυάται στους καταναλωτές της ότι όλα της τα προϊόντα βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα είναι απολύτως ασφαλή και δεν έχουν καμία σχέση με την διατροφική κρίση που πλήττει την Κίνα.
• Τα προϊόντα μας εισάγονται αποκλειστικά από την Ευρώπη και συγκεκριμένα από την Ολλανδία, την Γερμανία, την Ισπανία και την Γαλλία, ενώ ειδικά τα παιδικά γάλατα Neslac 1 και Junior 2 σε κουτί παράγονται στην Ελλάδα, στο Πλατύ Ημαθίας από ελληνικό γάλα. Όλα υπόκεινται σε εξονυχιστικούς ελέγχους ποιότητας και ασφάλειας.
• Σε κάθε περίπτωση, κανένα βρεφικό γάλα της Nestlé σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου δεν περιέχει γάλα επιμολυσμένο με μελαμίνη. Ειδικότερα στην Κίνα οι Αρχές εξέδωσαν επίσημα έγγραφα που πιστοποιούν ότι όλα τα βρεφικά γάλατα της Εταιρείας μας που αναλύθηκαν βρέθηκαν αρνητικά.
• Οι αναφορές στα ΜΜΕ αφορούν σε εντελώς ξεχωριστό και μεμονωμένο περιστατικό του γάλακτος Dairy Farm UHT 1 λίτρου για επαγγελματίες, που πωλείται αποκλειστικά στο Χονγκ Κόνγκ. Συγκεκριμένα, σε μία παρτίδα από τις 43 που ελέγχθηκαν βρέθηκαν ίχνη μελαμίνης, 25 φορές χαμηλότερα από το όριο ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
• Συνεπώς δεν υπάρχει κανένα θέμα ασφάλειας του προϊόντος και η απόσυρσή του έγινε για τυπικούς λόγους.
• Στην Ελλάδα η Nestlé δεν δραστηριοποιείται στην κατηγορία του φρέσκου γάλακτος.»
Προσωπικά, μου φτάνει και μόνο το σημείο όπου λέει για το γάλα που απευθύνεται σε επαγγελματίες (λες και μετά δεν θα καταλήξει στους καταναλωτές), και το ότι ουσιαστικά παραδέχονται ότι χρησιμοποιούν μελαμίνη, ακόμη κι αν αυτή είναι 25 φορές κάτω από τα επιτρεπτά όρια. Και αυτό που με εκνευρίζει ακόμη πιο πολύ είναι το ότι υπάρχουν αυτά τα όρια!!! Δηλαδή, άσχετο με το αν στις ποσότητες που χρησιμοποιείται είναι ασφαλής, δεν παύει να είναι ένα χημικό προϊόν, που προφανώς θα έπρεπε να χρησιμοποιείται στην κατασκευή άλλων προϊόντων και όχι τροφίμων!
Όπως και να έχει καταλήγουμε άλλη μια φορά πως τα πάντα είναι στα δικά μας χέρια, προστασία δεν θα βρούμε από πουθενά, ούτε από τις αρχές πόσο μάλλον από τις εταιρείες! Ο μόνος τρόπος για να προστασίας των παιδιών από τον συγκεκριμένο κίνδυνο είναι να θηλάζουν για όσο περισσότερο γίνεται. Κάτι που άλλωστε συνιστά τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και η UNICEF.

2 σχόλια:

popelix είπε...

Πολύ χρήσιμες οι λεπτομέρειες που παραθέτεις. Ευχαριστούμε για την ενημέρωση!

SofiaSidi Arts and Creations είπε...

Να 'σαι καλά φίλη μου!

Green Blogs - Blog Catalog Blog Directory

Search machine

Google