Πέμπτη 17 Απριλίου 2008

Τα πλαστικά και πάλι!

Άρθρο στο www.in.gr

Νέες ανησυχίες για συστατικό των πλαστικών μπουκαλιών

Ουσίες από τα αναρίθμητα πλαστικά είδη περνούν στον ανθρώπινο οργανισμό

Μια οργανική ουσία που χρησιμοποιείται σε κάποια είδη πλαστικών, για παράδειγμα στα μπιμπερό, είναι πιθανό να προκαλεί ορμονικές διαταραχές και να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, δείχνει μελέτη σε πειραματόζωα για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η έκθεση του αμερικανικού Εθνικού Προγράμματος Τοξικολογίας έγινε δεκτή από ορισμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις ως επιβεβαίωση των ανησυχιών τους, ενώ οι εταιρείες χημικών προτίμησαν να τονίσουν τη διευκρίνιση των επιστημόνων ότι δεν πρέπει να οδηγούμαστε σε βιαστικά, ανησυχητικά συμπεράσματα.

Η μελέτη αφορά το χημικό δισφαινόλη Α, γνωστό και ως DPA, για το οποίο υπάρχουν ενδείξεις ότι μιμείται τη δράση των οιστρογόνων. Χρησιμοποιείται στην παραγωγή πολλών πλαστικών όπως το PVC και τα άθραυστα πλαστικά από το οποίο κατασκευάζονται δοχεία τροφίμων και μπιμπερό, καθώς και σε εσωτερικές επιστρώσεις σε κονσέρβες.

Τα πειράματα του Προγράμματος έδειξαν ότι χαμηλές δόσεις BPA που χορηγήθηκαν σε αρουραίους με ένεση ή μέσα στην τροφή προκαλούν πρόωρη εφηβεία καθώς και προκαρκινικές αλλοιώσεις στον προστάτη και τους μαστούς.

Περισσότερο από το 90% των Αμερικανών εκτίθενται σε ίχνη της ουσίας, σύμφωνα με στοιχεία των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

«Υπάρχει κάποια ανησυχία για νευρικές και συμπεριφορικές επιπτώσεις σε έμβρυα, νεογνά και παιδιά που εκτίθενται [...] Η πιθανότητα να επηρεάζει η δισφαινόλη Α την ανθρώπινη ανάπτυξη δεν μπορεί να αποκλειστεί. Απαιτείται περαιτέρω μελέτη» γράφουν οι ερευνητές.

Από την πλευρά του, το Αμερικανικό Συμβούλιο Χημείας, που εκπροσωπεί τη χημική βιομηχανία, εκτιμά ότι η μελέτη «επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν σοβαρές ή υψηλού επιπέδου ανησυχίες» για της επιπτώσεις της δισφαινόλης Α.

Πάντως μετά τη δημοσιοποίηση της μελέτης την Τετάρτη διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις ζήτησαν από την FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) να επανεξετάσει την ανακοίνωση που εξέδωσε το Νοέμβριο, σύμφωνα με την οποία «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος να απαγορεύσουμε ή να περιορίσουμε» τη χρήση BPA.

Αμφιβολίες για την ισχύουσα θέση της FDA εξέφρασε και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζον Ντίνγκελ, πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ στον Καναδά ο Τύπος αναφέρει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να απαγορεύσει το BPA σε πολλά προϊόντα.

Πηγή: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=891995&lngDtrID=252


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Green Blogs - Blog Catalog Blog Directory

Search machine

Google