Πάντα είχα μια ευαισθησία απένατι στο περιβάλλον, την φύση, τα ζώα κ.λπ. Από τότε όμως που γεννήθηκε ο γιος μου αυτή η ευαισθησία έγινε μεγαλύτερη! Ήθελα να του προσφέρω το καλύτερο! Γνωρίζοντας πως στην ζωή του θα αντιμετωπίσει όλα αυτά που εμείς, και οι προηγούμενες γενιές, έχουμε φροντίσει να ετοιμάσουμε ως αρνητική κληρονομιά, ήθελα όσο περνάει από το χέρι μου να το προστατέψω.
Με αυτές τις σκέψεις αποφάσισα να αλλάξω, επιτέλους, αρκετά στην καθημερινότητά μας.
Για αρχή σταμάτησα να χρησιμοποιώ οτιδήποτε χημικό, το κατα δύναμειν τουλάχιστον. Εδώ και αρκετούς μήνες δεν έχει μπει στο σπίτι χημικό καθαριστικό, ούτε για τα ρούχα ούτε για την καθαριότητα του σπιτιού. Προσπαθώ να χρησιμοποιώ εναλλακτικά καθαριστικά. Κυρίως πράσινο σαπούνι αλλά και διάφορα υλικά που υπάρχουν ήδη στην κουζίνα (π.χ. σόδα, ξύδι κ.λπ.).
Ακόμη έχω σταματήσει να χρησιμοποιώ καλλυντικά. Τα περιορίζω στις απολύτως απαραίτητες φορές που πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Το μόνο που εξακολουθώ να χρησιμοποιώ είναι σαμπουάν, απλά γιατί δεν βρήκα ακόμη, δεν ασχολήθηκα δηλαδή ιδιαίτερα, ενναλακτικό!
Όσον αφορά στο παιδί. Πέρα από τους πρώτους 5 μήνες, δεν χρησιμοποιώ πάνες μιας χρήσης, Αντίθετα έχω πλενόμενες βαμβακερές. Υπάρχει η αντίληψη, βέβαια, ότι με αυτό τον τρόπο ξοδεύουμε περισσότερη ενέργεια και νερό για το πλύσιμο, αλλά πιστεύω πως η μόλυνση με τόνους πλαστικό και διάφορες άλλες ουσίες που περιέχουν οι συμβατικές πάνες είναι χειρότερα!
Επίσης, όπως έχω ήδη αναφέρει, εξακολουθώ να τον θηλάζω. Πέρα από κάποιες λίγες μέρες που ήπιε γάλα σκόνη, εξαιτίας των λανθασμένων συμβουλών παιδιάτρου, δεν ξανάβαλε στο στόμα του τέτοιες ουσίες. Δεν έχει φάει ούτε κρέμες του εμπορίου. Χώρια που από μόνος του δεν τις ήθελε ακόμη κι όταν του έδωσα δοκιμαστικά.
Στην περιποίηση του χρησιμοποιώ φυτικά καλλυντικά (σαμπουάν κ. λπ.) με την ελπίδα ότι είναι όντως φυτικά!
Αυτό που δεν κατάφερα ακόμη, κυρίως λόγω έλλειψης χώρου, είναι να παράγω δικά μας λαχανικά, Δεν απογοητεύομαι όμως, θα γίνει σύντομα και αυτό!
Πέμπτη 3 Απριλίου 2008
Ότι καλύτερο για τα παιδιά μας!
Ετικέτες
παιδί,
περιβάλλον,
υγεία
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
5 σχόλια:
τα σαμπουαν που χρησιμοποιεις προσεξε να μην περιεχουν στα συστατικα τους τις ουσιες BHA/BHT. Ειναι πολυ επικυνδινες για τον ανθρωπινο οργανισμο, επισης αυτες τις θα τις βρεις στις οδοντοκρεμες(κυριως τις παιδικες)και σε πολυ γνωστες τσιχλες(παλι κυριως παιδικες)
Δυστυχώς έτσι είναι! Αυτοί οι ασυνείδητοι ακόμη και στα προϊόντα που θα έπρεπε να είναι τα πιο αγνά βάζουν μέσα όλα αυτά τα δηλητήρια, αποβλέποντας μόνο στο δικό τους χρηματικό όφελος...
Οδοντόκρεμες ακόμη δεν χρησιμοποιεί ο μικρός μου, όταν με το καλό θα έρθει η ώρα θα του πάρω φυτική (με την ελπίδα και πάλι ότι θα ΕΙΝΑΙ φυτική!). Όσο για τις τσίχλες όσο μπορούμε να τις αποφύγουμε καλό θα είναι!
Γεια σου Σοφία!
Έχεις απόλυτο δίκιο για τα χημικά στο σπίτι! Η γυναίκα που με βοηθάει με τις δουλειές έχει πάθει πλάκα, ούτε χλωρίνη, ούτε άζαξ, μόνο απορρυπαντικό με πράσινο σαπούνι και θαυματουργά πανάκια από μικροϊνες. Χαίρομαι ακόμα ιδιαίτερα που χρησιμοποιείς και εσύ υφασμάτινες πάνες στο μωρούλι σου. Ίσως θα μπορούσες να γράψεις κάτι περισσότερο για αυτές ;-) Μπες αν θες στο clothdiaperservice.blogspot.com να ρίξεις μια ματιά.
Μόνο αν μαθεισ να καταλαβαίνεισ τα αναγραφόμενα συστατικά θα έχεισ το κεφάλι σου ήσυχο. Για σαμπουάν όμως, τσέκαρε τα amazonia preciosa της surya. Βιολογικά χωρίς χημικά.(Γιατί υπάρχουν και βιολογικά ΜΕ χημικά)
Έχεις δίκιο φίλε-η. Αφού δεν υπάρχει κανένας αρμόδιος φορέας για να μας προστατέψει και να μας ενημερώσει θα πρέπει όλοι αναγκαστικά να έχουμε γνώσεις χημείας για να μπορούμε να διαβάζουμε τις ετικέτες! Όχι μόνο στα καλλυντικά αλλά και στα τρόφιμα κλπ...
Δημοσίευση σχολίου